Přeskočit na obsah

V Krkonoších o tři tuny odpadků méně!

Datum: 7. 5. 2019
Kategorie: Tiskové zprávy
Tři stovky pracovníků Správy KRNAP a dobrovolníků z řad veřejnosti vyrazily koncem minulého týdne na turistické cesty vedoucí Krkonošemi s cílem vysbírat pohozené odpadky, které se objevily po zimní sezóně.

Přestože na některých hřebenových cestách ještě leží sníh a dobrovolníci tam tedy neuklízeli, tak výsledkem jejich dvoudenního snažení jsou skoro tři tuny odpadu.

Akce Čisté Krkonoše, jak se jarní a podzimní úklid Krkonoš nazývá, je součástí přeshraničního projektu Partner Krkonošského národního parku. Dobrovolníci tedy vyrazili nejenom v Čechách, ale i v Polsku. Mezi největší „zajímavosti“, které našli, patří pneumatiky od aut, boty, ztracené lahve s nenačatým alkoholem nebo lyžařské hůlky.

Pohozené odpadky jsou jeden ze zlozvyků člověka jako hosta v přírodě: Zatímco přinést si občerstvení do hor není problém, odnést prázdné obaly s sebou někteří návštěvníci za samozřejmost nepovažují. V přírodě se odpadky rozkládají jen velmi pomalu. Například papírový kapesníček se rozkládá 4 týdny, plastová taška 25 let a PET lahev 100 let. V horách proto více než kde jinde platí, že co si s sebou do přírody přineseme, musíme také zase odnést.

Další informace o aktuálním dění na území Krkonošského národního parku i v jeho okolí najdete na facebookovém profilu http://www.facebook.com/spravakrnap

Kontakt:
Mgr. Radek Drahný, MBA, tiskový mluvčí, vedoucí oddělení styku s veřejností Správy KRNAP
tel.: 737 209 900, e-mail: rdrahny(zavináč)krnap.cz, www.krnap.cz

Skrýt nabídku