Přeskočit na obsah

Pomník na Věřině cestě připomíná, že spravedlivý soud si zaslouží každý

Datum: 7. 9. 2015
Kategorie: Tiskové zprávy
Na Věřině cestě ve Špindlerově Mlýně byl v sobotu odhalen pomník, připomínající popravy desítek občanů německé národnosti bez řádného soudu v květnu a červnu 1945.

Odhalili jej zástupci Správy KRNAP, Města Špindlerův Mlýn a obyvatelé Vrchlabí a Špindlerova Mlýna spolu s německými krajany z Heimatkreis Hohenelbe-Riesengebirge a potomky popravených. Slavnostnímu odhalení pomníku předcházela česko-německá ekumenická bohoslužba smíření. Na odhalení pomníku se přišlo podívat přes sto lidí.

„Pomník nemá ani dnes za cíl soudit – tehdejší události, ale ani jejich aktéry, ať už z řad popravených, nebo těch, kdo popravu provedli či o ní rozhodli. Sedmdesát let po těchto událostech chceme pomníkem připomenout, že k nim v našem regionu došlo a v neposlední řadě dát najevo, že spravedlivý soud a možnost obhajoby jsou v právním státě základním předpokladem udělení jakéhokoli trestu. A tedy že nechceme, aby k podobným událostem kdykoli v budoucnu znovu došlo,“ říká Jakub Kašpar, náměstek ředitele Správy KRNAP.

„Jsem přesvědčen, že tento pomník bude sloužit jako pietní místo, kde se budou zastavovat nejen současní občané našeho města, ale i ostatní návštěvníci našeho města všech národností, kteří kolem budou procházet. Připomenutí těchto událostí budiž důvodem pro nás i další generace, abychom nadále dokázali žít ve vzájemné shodě bez ohledu na národnost či jazyk, kterým mluvíme,“ přeje si starosta Špindlerova Mlýna Vladimír Staruch.

Do Špindlerova Mlýna poslala svůj pozdrav i německá spolková vláda prostřednictvím svého zmocněnce pro vysídlence a národnostní menšiny Hartmuta Koschyka. „Nejen budoucnost potřebuje paměť, i smíření potřebuje paměť. Jedno židovské přísloví to dobře shrnuje slovy: Tajemství smíření je paměť,“ říká se v Koschykově poselství.

Vlastnímu odhalení pomníku předcházela ekumenická bohoslužba smíření v místním kostele Sv. Petra. Společně ji sloužili P. Jiří Šlégr, děkan římsko-katolické farnosti Vrchlabí; Petr Chlápek, farář Českobratrské církve evangelické ve Vrchlabí; Vladimír Hraba, farář Církve československé husitské ve Vrchlabí a Erich Busse, farář Evangelické luterské církve v Drážďanech, který také přednesl kázání.

Instalace pomníku byla iniciována občany regionu Vrchlabska a spolu s nimi se na ní podílela Správa Krkonošského národního parku a krajanské sdružení Heimatkreis Hohenelbe – Riesengebirge z bavorského Marktoberdorfu. Pomník navrhla Kateřina Nováková-Kašparová z Hořic v Podkrkonoší a v „labáku“ z krkonošské žuly realizoval pan Roland Hantl z Mladých Buků.

Texty proslovů, poselství německé spolkové vlády i kázání faráře Ericha Busseho najdete na www.krnap.cz u této tiskové zprávy.

Další informace o událostech na Věřině cestě najdete v letáčku, dostupném na adrese www.krnap.cz/data/File/letaky_brozury/verina-cesta_cz.pdf nebo v němčině na adrese www.krnap.cz/data/File/letaky_brozury/verina-cesta_de.pdf

Další informace o aktuálním dění v Krkonošském národním parku najdete na facebookovém profilu www.facebook.com/spravakrnap

Kontakt:
Mgr. Jakub Kašpar, náměstek ředitele – vedoucí odboru vnějších vztahů Správy KRNAP, tel.: 724 175 927, e-mail: jkaspar@krnap.cz, www.krnap.cz

Tisková zpráva: Pomník na Věřině cestě připomíná, že spravedlivý soud si zaslouží každý (doc 122 kB)

Přílohy:

Skrýt nabídku